În toate aparițiile sale publice și în mai toate clipurile electorale, liberalul Iulian Popescu, cel care a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj, primar al Municipiului Tg-Jiu și, acum, pentru senator, vorbește precum un consultant al unei agenții de voiaj, despre turism și despre faptul că pregătește județul pentru turiști. La Baia de Fier, fratele său chiar pregătește o afacere în acest domeniu, iar Iulian Popescu a dorit să pună și el umărul la startul businessului, numai că, lucrurile nu au stat chiar așa cum își planificaseră cei doi frați. Mai exact, pe un teren pe care îl deține Alin Mihai Popescu, la câteva sute de metri de la ieșirea din Cheile Galbenului, chiar la poalele Munților Parâng, au fost amplasate cinci cabane din lemn. Acestea trebuiau montate pe fundații din beton, așa că era nevoie de autorizație de construire. Fost prefect, Iulian Popescu și-a activat ”butoanele” și a crezut că problema se poate rezolva ocolind legea. Primarul de la Baia de Fier a percutat, însă ghinionul a făcut ca la Agenția pentru Protecția Mediului să fie schimbat vechiul director, iar pe noul șef să nu-l impresioneze combinațiile locale, așa că instituția nu s-a ferit să susțină că terenul se află în Aria protejată Situl Natura 2000 – Nordul Gorjului de Est și e nevoie de avizul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. Ce s-a întâmplat pe mai departe, e de competența Gărzii de Mediu, numai că ministrul Mediului e coleg de partid cu Iulian Popescu, așa că șeful instituției stă pe burtă ca să nu-l ia apa și pasează problema înspre Primăria Baia de Fier.
În tot acest timp, Iulian Popescu îi dă înainte cu șabloanele electorale în speranța că îi mai păcălește încă odată pe gorjeni: își dorește un județ funcțional, unde turismul se dezvoltă, iar el își asumă lucruri până la capăt.
Alin Mihai Popescu, fratele lui Iulian Vasile Popescu, a depus, pe 19 august a.c., la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj, documentația pentru emiterea acordului de mediu pentru proiectul ”Construire platforme în vederea amplasării unor unități de vizitare și cazare mobile, din lemn, împrejmuire și racorduri utilități”. Mai exact, acesta voia să monteze, la Baia de Fier, pe un teren pe care-l deține în zonă, cinci cabane din lemn, însă avea nevoie de platforme betonate pentru fixarea acestora. Problema este că, potrivit APM Gorj, terenul respectiv se află în Situl Natura 2000 – Nordul Gorjului de Est, iar cum proiectul este situat într-o arie naturală protejată, era necesar avizul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului.
Paradoxal este că, peste numai două zile, pe 21 august, înainte ca APM Gorj să demareze verificarea amplasamentului și încadrarea proiectului, Alin Mihai Popescu a înștiințat instituția că renunță la proiect și a precizat că își retrage solicitarea inițială privind emiterea acordului de mediu.
Potrivit unor surse, înainte ca fratele său să depună solicitarea de emitere a acordului de mediu la APM Gorj, Iulian Popescu a făcut presiuni, prin intermediul unor interpuși, care i-au rămas datori din perioada în care a fost prefect al județului, asupra unor funcționari din cadrul instituției ca să închidă ochii și să nu încadreze amplasamentul în aria protejată Situl Natura 2000 – Nordul Gorjului de Est.
Mai mult, Iulian Popescu personal le-a cerut unor funcționari de la APM Gorj să-i ”rezolve” cererea fratelui. Pentru că nimeni nu a riscat să încalce legea, fratele lui Popescu și-a retras cererea. Motivul? La acea dată, pe GoogleMaps, acele construcții din lemn apăreau deja amplasate!
În aceste condiții, cei de la AMP Gorj au invocat Legea 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului care prevede că este interzisă emiterea deciziei etapei de încadrare sau a acordului de mediu pentru proiectele inițiate sau realizate.
Popa-primarul Turbăceanu, smerit în fața fostului prefect!
În Primăria Comunei Baia de Fier, subiectul cabanelor fratelui fostului prefect Iulian Popescu este unul tabu. Nici primarul și nici cei de la compartimentul de Urbanism nu scot o vorbă despre acest subiect pentru că, în Certificatul de Urbanism eliberat de Primăria Baia de Fier, la data de 13 august, semnat de primarul Dumitru Turbăceanu, secretarul general Vasile Popa și șeful de la Urbanism, Dan Nicolae Iliescu, terenul de 2.562 de mp al fratelui lui Iulian Popescu, situat în Baia de Fier, pe strada Zăvoiului, ”Nu este cuprins în Sit Natura 2000”!!!
Mai mult, un alt aspect nereal trecut în Certificatul de Urbanism este cel cu privire la regimul tehnic, unde se menționează că ”Terenul este liber”!!!
Concret, la data emiterii Certificatului de Urbanism, pe terenul de pe strada Zăvoiului erau amplasate cinci căsuțe din lemn, însă niciunul din cei trei semnatari ai documentului nu s-au deplasat la fața locului și au eliberat documentul în disprețul legii. De altfel, aceștia erau de acord inclusiv cu autorizarea construirii unor fundații pentru amplasarea cabanelor, de aceea au menționat în Certificatul de Urbanism că terenul nu este cuprins în aria naturală protejată.
Ce face Garda de Mediu?
În luna septembrie a acestui an, comisarii Gărzii de Mediu Gorj au amendat mai multe persoane, pentru că și-au construit în mod ilegal case de vacanță în zona protejată din Rânca. În comunicatul de presă se invoca faptul că „Legislația ariilor naturale protejate trebuie respectată!”. Mai mult, a fost dispusă desființarea lucrărilor realizate.
În cazul cabanelor de la Baia de Fier, Comisariatul Județean Gorj al Gărzii de Mediu se face că plouă. Subiectul e prea fierbinte, fiind vorba despre afacerea lui Iulian Popescu, candidat la Senat din partea PNL, președinte al PNL Tg-Jiu, omul aflat umăr la umăr cu senatorul Ion Iordache, ambii colegi de partid cu ministrul Mediului, Mircea Fechet. Așa că, decât să i se clatine scaunul, comisarul șef Gheorghe Sanda închide ochii și pasează problema înspre autoritățile locale. Oricum, Garda de Mediu are alte spețe mai importante.
Claudiu Matei