PSD l-a aburcat, în septembrie, anul trecut, în funcția de manager al Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Gorj pe Tiberiu Tătaru, vicepreședinte al organizației județene a partidului, cel care deținea și poziția de consilier local în Consiliul Local al Municipiului Tg-Jiu.
După șase luni de mandat, Tătaru nu se poate lăuda, în fapt, cu nicio realizare, iar discursurile sale prozaice, preluate de presa de mucava, sunt o văicăreală continuă, precum a unei bocitoare rutinate.
Deși nu îndeplinea condițiile prevăzute de actele normative, în ceea ce privește vechimea în specialitatea studiilor, pentru a fi numit manager la SJA Gorj și l-a făcut culpabil chiar și pe ministrul Sănătății, cel care a semnat numirea, în eventualitatea în care organele judiciare vor demara o anchetă penală, cu un tupeu inimaginabil, Tătaru s-a propus pentru încă un mandat interimar și anunță că va participa la concurs pentru a se definitiva în funcție.
Cu toate că încasează aproape 20.000 de lei, lunar, salariu, Tătaru își face programul mai mult pe la clinica sa privată de kinetoterapie, decât pe la sediul SJA Gorj.
Concret…
…după șase luni la conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Gorj, Tiberiu Tătaru nu se poate lăuda cu absolut nicio realizare proprie. Tot ce a afirmat recent, în periplul său pe la televiziunile locale, sunt proiecte inițiate de predecesorii săi. Un singur exemplu: farmacia cu circuit închis a instituției este ideea fostului manager Constantinescu, cel care a și făcut unele demersuri pentru realizarea acesteia. În încercarea disperată de a reliefa anvergura sa de manager, Tătaru nu face altceva decât să lanseze niște platitudini care-l împing în ridicol.
Și mai concret: în urmă cu câteva săptămâni, pe 12 ianuarie a.c., directorul economic al SJA Gorj, Constantin Bodescu, și-a depus demisia din funcție și a cerut să nu mai fie propus pentru un nou mandat, începând cu 1 martie, motivația fiind aceea că nu a fost dispus să dea curs ”anumitor solicitări aflate la limita corectitudinii și legalității, eu nedorind să fiu părtaș la acestea”, după cum a scris acesta într-un drept la replica remis unei publicații locale.
Potrivit unor informații, directorul tehnic Marius Puculete ar urma să plece și el, în același mod, adică demisie și refuzul de a i se reînnoi mandatul. Cu alte cuvinte, doi dintre cei cinci membri ai Comitetului Director nu au mai dorit să lucreze cu Tătatru.
Activitatea medicală a SJA e, în continuare în aer, lucru pe care-l recunoaște și Tătaru, cu jumătate de gură, în schimb, vrea să le ia ochii susținătorilor săi politici și celor cinci aplaudaci cu a căror susținere se laudă, că a angajat doi medici. De fapt, SJA a scos la concurs șase posturi de medic și s-au prezentat doar doi. Unul dintre aceștia efectua deja gărzi la SJA, iar în urma concursului va fi încadrat cu jumătate de normă. Tătaru nu spune însă că doctorița Marin a plecat de la Ambulanță la UPU la Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu. Așadar, la un calcul simplu, marea performanță a lui Tătaru este angajarea unui medic cu jumătate de normă.
În urmă cu șase luni…
… din rezerva de cadre a PSD a fost ales pentru postul de manager al SJA Gorj Tiberiu Tătaru. Chiar dacă nu îndeplinea condițiile prevăzute de lege, s-a tras de vechime ca de elastic și din 4 ani și 4 luni s-au făcut 5 ani, cu ajutorul unor adeverințe care, dacă are vreun organ judiciar curiozitatea să le verifice, sunt scrise cu cerneală simpatică. Adică vechimea se vede menționată, însă, în realitate ea nu există.
Din nou, tot mai concret: potrivit Art.14 din OG Nr. 37/2022 din 31 august 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi stabilirea unor alte măsuri în domeniul sănătăţii, La articolul 118, alineatul (1^1) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(1^1) În vederea ocupării prin concurs a funcţiei de manager general, candidatul trebuie să fie absolvent cu diplomă al studiilor universitare de licenţă sau de master în: medicină, specializarea medicină, medicină dentară, specializarea medicină dentară ştiinţe juridice sau ştiinţe economice şi să aibă cel puţin 5 ani vechime în specialitatea studiilor.”
Tiberiu Tătaru a absolvit cursurile Facultății de Științe Economice, din cadrul Universității ”Constantin Brâncuși” Tg-Jiu, specializarea Management, în iulie 2013. Culmea, aceste studii nu au fost menționate de către Tătaru în ultimul CV, devenit public.
Tiberiu Tătaru a ocupat funcția de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie ”Tudor Vladimirescu”, Runcu, Gorj, în perioada iunie 2009 – 15 aprilie 2014. Începând cu iulie 2013, de la licențierea în domeniul Management și până în 15 aprilie 2014, se poate considera vechime în specialitatea studiilor 9 luni.
Ulterior, Tătaru a ocupat funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu. Mai exact, în perioada 15 aprilie 2014 – 30 noiembrie 2017, fiind a doua funcție exercitată în specialitatea studiilor, de la finalizarea acestora, adică încă 3 ani și 7 luni. În total, vechimea în specialitatea studiilor rezultată este de 4 ani și 4 luni.
Din declarațiile de avere depuse, ulterior, de Tiberiu Tătaru din calitatea de consilier județean, consilier local, respectiv manager al SJA Gorj, depusă în luna octombrie 2022, după numirea în funcție, nu rezultă că acesta a mai deținut funcții pe care le-a exercitat în specialitatea studiilor, după data de 30 noiembrie 2017. Mai clar, în loc de 5 ani vechime, cât se menționează în actele normative citate mai sus, Tiberiu Tătaru nu adună decât 4 ani și 4 luni. Restul… . Cei din Ministerul Sănătății, inclusiv ministrul Alexandru Rafila, devin culpabili cu Tătaru, în cazul în care au acoperit unele falsuri.
Tătaru caută susținere la Rafila și pe căi sindicale…
…și cum culegătorul de scame de pe reverul tuturor managerilor e într-o criză de credibilitate, a apelat la șeful său pe linie sindicală.
Ionel Ianc, liderul sindicatului ”galben” din SJA Gorj, a făcut potecă pe la birourile mai marilor social-democrați pentru a-și arăta sprijinul pentru Tătaru și să forțeze menținerea acestuia în funcție. Dacă vă întrebați de ce un lider e preocupat de menținerea în funcție a șefilor și nu de condițiile de muncă și drepturile salariaților, răspunsul îl veți afla tot de aici, în momentul în care vom face publică lista cu rubedeniile din SJA Gorj și șmenurile care urmează la angajări. Obsecviosul Ianc l-a adus la Gorj, la finele săptămânii trecute, pe Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale Sindicale „Ambulanța” din România, în fața căruia chiar ministrul Rafila are un complex de inferioritate.
Cine este Chiș? În 2016, ambulanţierul Gheorghe Chiș, ajuns lider al Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa, a fost reclamat la Parchet, după ce a fost pontat şi plătit timp de cinci ani, în perioada 2010-2015, fără să fi urcat măcar o dată la volan, graţie prietenei sale, fosta manageriţă Daniela Petrişor. “S-a constatat că în mod ilegal nu a fost cuprins în graficul de lucru, nu a desfăşurat activitatea pentru care a fost remunerat şi s-a semnat ilegal în condica de prezenţă, prejudiciind instituţia cu 212.366 lei”, se arăta, la acea vreme, în plângerea depusă la Parchetul Oradea, citată de presa din Bihor.
Potrivit denunţului, Petrişor a ştiut şi a acceptat ca prietenul ei să încaseze bani nemunciţi, tocmai ea aprobând graficele de lucru din care l-a scos pe Chiş, pentru ca acesta să nu trebuiască să lucreze, dar şi pontajele şi statele de plată. “A ştiut (dr. Petrişor – n.r.) că acesta nu desfăşoară activitate şi că se semnează în fals în condica de prezenţă care atesta că lucrează în ture, în condiţiile în care pe numele lui nu au fost identificate foi de parcurs ori alte documente care să ateste că desfăşoară activitatea pentru care e plătit”, se explica în plângere.
Despre finalitatea acelei anchete nu se mai știe nimic, cert este însă că
de-a lungul vremii, Gheorghe Chiș a reușit să-și angajeze la Serviciul Județean de Ambulanță Bihor, fiica, ginerele, cumnatul și cuscrul!
Manager la colhoz
Așa crede Tiberiu Tătaru că e funcția de manager la SJA Gorj. Altă explicație nu există, în contextul în care acesta este văzut zilnic, în timpul programului de lucru de la Ambulanță, la clinica sa privată de kinetoterapie din centrul orașului.
Marți, 14 februarie a.c., la orele 13,42, Tiberiu Tătaru ar fi trebuit să fie la biroul său de manager al SJA, din strada Progresului, numai că, la acea oră, tocmai ieșea din sediul clinicii sale private de pe Bdul C-tin Brâncuși.
Conform unor surse, Programul lui Tătaru nu include decât două, maximum trei ore la SJA, iar restul programului e de găsit la clinica de kinetoterapie din centrul orașului.